Een warmtepomp is een soort vervanging voor een CV ketel. Er zijn wel verschillen tussen de warmtepomp en de CV ketel. Met name dat de CV ketel gebruik maakt van verbranding om ruimtes te verwarmen, en de warmtepomp niet. Deze maakt warmte en pompt die, zoals de naam doet vermoeden, de installatie rond. Maar hoe werkt een warmtepomp precies? Hieronder wat uitleg van de drie cycli van een warmtepomp. Niet zomaar elke warmtepomp is hetzelfde, daarom hebben we hier gekozen om de werking uit te leggen aan de hand van een lucht/lucht warmtepomp.
De eerste cyclusDe eerste cyclus van de lucht/lucht warmtepomp is het binnenhalen van lucht. Deze lucht loopt dan langs een zogenaamd koudemiddel. Een koudemiddel is een speciale vloeistof die op hele lage temperatuur al verdampt en gaat koken. Tijdens de eerste cyclus loopt de lucht langs het koudemiddel. Daardoor neemt het koudemiddel een deel van de warmte uit de lucht op. Dit is genoeg warmte voor het koudemiddel om te koken en te verdampen, waardoor het stijgt en klaar is voor de volgende cyclus.
Cyclus tweeHet koudemiddel, inmiddels verdampt, komt aan bij de tweede cyclus. De tweede cyclus bevat een compressor. Deze drukt het koudemiddel samen zodat het nog meer verwarmt. Daarmee is het koudemiddel nu warm genoeg om de ruimte te gaan verwarmen. Bij een lucht/lucht warmtepomp gebeurt dit door middel van een luchtblazer. Er zijn ook andere soorten warmtepompen, deze gebruiken een andere manier van warmteoverdracht maar daar gaan we nu niet verder op in.
Cyclus nummer drieDe derde cyclus is het verkoelen en condenseren van het koudemiddel. Hierbij loopt het eerst langs een condensator, die het middel kouder maakt en weer tot een vloeistof maakt. Het is echter nog niet koud genoeg om weer warmte uit te lucht te onttrekken. Daarvoor loop het nog langs een expansievat. Na het expansievat is het koudemiddel daar wel koud genoeg voor en is de cyclus compleet.
|