Super grandparents
Image default
Business / Consumer Goods and Services

De wet- en regelgeving rondom camerainstallaties

Om de veiligheid in en rondom het huis te waarborgen, wordt het aangeraden een alarminstallatie aan te schaffen. De installatie geeft de bewoners een veilig gevoel en schrikken mogelijke inbrekers af.

Bij de aanschaf van een camera- of alarminstallatie is het verstandig op de hoogte te zijn van de actuele wet- en regelgeving. Bij deze wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen openbare plaatsen, de werkvloer, winkels en in en rond een woning.

Werkvloer

Op de werkvloer is een cameratoezicht toegestaan om eventuele vandalisme of diefstal tegen te gaan. Bij de plaatsing van de beveiliging is de werkgever of eigenaar verplicht de werknemers en andere aanwezigen op de hoogte te stellen van de camera’s, anders kan de plaatsing als strafbare handeling worden gezien.

Woning

Officieel is het niet toegestaan een camerabeveiliging te plaatsen bij ramen of een voordeur. Toch is deze regel in de huidige samenleving vervaagd en zal de politie gebruik maken van de opgenomen beelden in geval van inbraak of vandalisme.

Woningbouwcorporaties hebben geen limitatie rondom de plaatsing. Echter is de overheid van mening dat de straatbewaking tegengegaan moet worden, waardoor dit niet meer toegestaan is. In de praktijk blijkt deze regel niet nagelopen te worden, aangezien de grens tussen het bewaken van eigen terrein en de straat lastig te trekken is.

Persoonsgegevens

De Wet Bescherming Persoonsgegevens houdt onze privégegevens in bescherming en geeft duidelijk aan wat er met de gegevens kan gebeuren. Hierbij wordt ook rekening gehouden met mogelijke camerabeelden. Zo is er voor de camera’s op de werkvloer een opgesteld protocol, waarin duidelijk wordt beschreven welke rechten de werknemer heeft. Bovendien mogen verborgen camera’s enkel geplaatst worden, wanneer er toestemming is gegeven.

Bewijs

In de meeste gevallen worden camerasystemen aangeschaft om bewijs in handen te hebben. Toch gelden er bepaalde regels rondom het inleveren van de beelden als bewijs.

Wanneer de camerabeelden illegaal gemaakt zijn, maar wel als bewijs dienen voor een illegale daad, mogen deze beelden gebruikt worden. Onrechtmatig bewijs is enkel het geval wanneer politie of opsporingsambtenaren aanwezig of betrokken waren bij het maken van de beelden. Hierbij zal het aanleveren van de illegale beelden een boete op gevangenisstraf opleveren.

 

http://groenewegendelft.nl