Super grandparents
Image default
Entertainment

Hier komt de openingsdans tijdens de trouw vandaan: tradities & verschillende stijlen

De traditie van de openingsdans op bruiloften heeft een lange geschiedenis en is een belangrijk onderdeel van veel culturen en tradities over de hele wereld.

Openingsdans in de Middeleeuwen

In de middeleeuwen in Europa werden dansen gebruikt als een manier om sociale rangorde en hiërarchie te laten zien. Op bruiloften zouden de hogere klasse koppels dansen terwijl de lagere klasse gasten zouden kijken. Dit veranderde in de 17e eeuw toen de wals werd geïntroduceerd als een nieuwe dansstijl, die de grenzen tussen klassen en sociale rangen vervaagde.

Openingsdans trouw in de twintigste eeuw

In de jaren 1920 en 1930 werd de openingsdans op de trouw een meer romantisch en intiem moment tussen het bruidspaar. De Foxtrot was destijds een populaire dans, die vaak werd gekozen als openingsnummer op bruiloften. Tijdens deze periode begon ook de traditie om een dansvloer te openen met het bruidspaar als eerste dansers.

Dansstijlen in de twintigste eeuw

In de jaren 1950 en 1960 werd rock-‘n-roll populair en de Jive werd een populaire openingsdans tijdens een trouw. Ook de cha-cha en de swing werden populair. In de jaren 1970 en 1980 werden discodansen populair, bijvoorbeeld “Stayin’ Alive” van de Bee Gees en “Dancing Queen” van ABBA. In de jaren 1990 werd de openingsdans minder traditioneel.

De openingsdans vandaag de dag

Tegenwoordig is er veel variatie in de keuze van het openingsnummer voor de trouw. Van traditionele ballroomdansen tot moderne hiphop- en popdansen, er is voor elk bruidspaar iets passends te vinden. De openingsdans blijft een belangrijk moment op de trouw, waarbij het bruidspaar vaak de show steelt op de dansvloer en de gasten meeneemt in hun romantische moment.

Contacteer deze dansschool als je een openingsdans wilt leren

Wil je zelf een openingsdans voor tijdens je trouw leren? Bij Dancepoint in Merksem wordt je professioneel begeleid en leer je een dans die bij jou en je partner past: van klassieke dansstijlen tot dansen op moderne hits. Neem snel contact op met deze dansschool om een afspraak te maken.

https://www.dancepoint.be/