Super grandparents
Banen en opleidingen

Loopbaanbegeleiding en ziekteverzuim

Carrièrepoort mag zich met recht een betrouwbare professional op het gebied van loopbaanbegeleiding en outplacement noemen. In het geval van outplacement wordt er gewerkt naar een nieuwe betrekking. Outplacement betreft in andere woorden dus begeleiding van baan naar baan. In het geval van loopbaanbegeleiding hoeft dat niet altijd zo te zijn. Deze vorm van begeleiding is erop gericht om werknemers in contact te laten komen met hun talenten, doelen en verlangens. Wanneer een werkgever daar op een goede manier mee om weet te gaan, kan dit voor beide partijen tot een verbeterde situatie leiden.

‘Niet op je plek zitten’ als belangrijke verzuimoorzaak

Eén van die situatieverbeteringen betreft het ziekteverzuim. Dit type verzuim is het grootst onder personen die het gevoel hebben niet op hun plek te zitten. Heeft men het gevoel echt een demotiverende baan te hebben, dan kan de afwezigheid wel drie keer zo hoog zijn als bij werknemers die dit gevoel niet hebben. Het risico sluimert bij veel Nederlandse werknemers, aangezien een derde van alle afgestudeerden een baan vindt die zelfs buiten hun eigen vakgebied ligt. Zelfs meer dan de helft van de Nederlanders doet werk waarvoor ze eigenlijk niet zijn opgeleid.

Burn-out en bore-out

Een burn-out is een moderne beroepsziekte waarbij je letterlijk het gevoel hebt dat je totaal geen energie meer hebt en de batterij niet kunt opladen. Daar ondervind je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk de gevolgen van. Loopbaanbegeleiding kan, mits tijdig ingezet, bijdragen aan het voorkomen van een dergelijke situatie. Ook kan het een bore-out weten te voorkomen. Weliswaar is dit (nog) geen officieel erkende diagnose, het verrichten van routinematig werk of werk dat onder je niveau ligt, kan tot vergelijkbare klachten als die van een burn-out leiden.

Aan de slag met een coach van Carrièrepoort

Carrièrepoort is als professional op het gebied van outplacement en loopbaanbegeleiding in deze situaties de aangewezen partner. Samen met een loopbaancoach stel je een plan van aanpak op, gebaseerd op jullie gesprekken, een beroepskeuzetest en eventueel een persoonlijkheidstest. Uit onderzoek blijkt, dat bijna alle ondervraagden die een traject bij deze professional in outplacement en loopbaanbegeleiding hadden gevolgd, een aantal maanden later hun doel hadden weten te realiseren.