Super grandparents
Image default
Zorg

Waarom schamen veel mensen zich voor urineverlies?

Als u kampt met urineverlies is de kans groot dat u dit niet met veel mensen in uw omgeving deelt. Uw partner weet het misschien, of de huisarts, maar het is niet een onderwerp dat u even ter sprake brengt tijdens een verjaardag of een etentje met vrienden. En dat is wel logisch, want het is iets waar veel mensen zich voor schamen. Als kind heeft u geleerd om zindelijk te zijn en op tijd naar het toilet te gaan. En dan komt er een situatie waarin dat niet altijd meer lukt en u kunt er niets aan doen. Het urineverlies treedt op als u zich bukt, als u iets zwaars optilt, als u hoest of niest of als u ergens hard om moet lachen. Als dat eens een keer gebeurt is het ook nog wel te overzien. Maar wat nu als u dagelijks kampt met urineverlies? Dan wordt het tijd om er definitief wat aan te doen.

Structureel urineverlies vraagt om een goede aanpak

Als het urineverlies vaker dan af en toe eens een keertje voorkomt, dan is het belangrijk om het probleem aan te pakken. Maak een afspraak met de huisarts als u zich zorgen maakt of er misschien iets mis is. Dit is zeker het geval als de urine een afwijkende kleur of geur heeft. Als er duidelijk bloed in de urine zit kan dit wijzen op een blaasontsteking, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. De nieren staan in directe verbinding met de blaas, ook daar kan dus iets mee mis zijn als de urine afwijkend is. De huisarts kan middelen voorschrijven of u doorverwijzen naar een specialist. Voor vrouwen kan dit eventueel de gynaecoloog zijn, want de baarmoeder ligt op de blaas en kan dus de oorzaak van de problemen zijn.

Als er geen lichamelijke oorzaak en oplossing is, wat dan?

Als blijkt dat er geen oorzaak is te vinden voor het urineverlies die met middeltjes of eventueel een operatieve ingreep kan worden opgelost, dan kan het gebeuren dat u te horen krijgt dat u ‘met het probleem moet leren leven’. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het ongewild verliezen van urine brengt vaak schaamte met zich mee en het leidt er dan ook niet zelden toe dat de patiënt zich in zijn of haar huis opsluit en nergens meer naartoe gaat uit angst voor schut te staan als het urineverlies optreedt. Dat is helemaal niet nodig. Er zijn vandaag de dag prima materialen op de markt om te voorkomen dat uw leven on hold moet als u urine verliest.

Incontinentiemateriaal gebruiken is zeker geen schande

Het Zweedse bedrijf TENA brengt al vele jaren incontinentiemateriaal op de markt voor zowel mannen als vrouwen die kampen met ongewenst urineverlies. Het gaat dan niet alleen om de bekende ultradunne inleggers, maar ook incontinentieslips voor zwaarder urineverlies. Zelfs als een patiënt de urine helemaal niet meer kan ophouden zorgt deze ervoor dat er geen onaangename geurtjes vrijkomen en dat hij of zij gewoon alles kan doen. Dit geeft een grote mate van vrijheid en neemt bovendien de onterechte schaamte weg. Ongewenst urine verliezen kan iedereen overkomen, zowel jonge als oudere mensen, en het heeft niets te maken met gedrag of onwil.

Discreet online incontinentiemateriaal kopen is een goede oplossing

Als u het moeilijk vindt om in een plaatselijke supermarkt of drogisterij incontinentiemateriaal te kopen, dan kunt u dat ook prima online doen. Het grote voordeel van online kopen is dat het discreet en anoniem kan. Niemand weet wie u bent en u krijgt uw pakket discreet geleverd. De naam van de fabrikant staat er niet in grote letters op, dus niemand, ook de bezorger niet, weet dat het om incontinentiemateriaal gaat. Steeds meer mensen die te maken hebben met urieverlies maken dan ook gebruik van deze mogelijkheid. U kunt ook altijd contact zoeken met de klantenservice als u advies wilt over welk materiaal u voor uw situatie het beste kunt bestellen. Ook dit kan anoniem. Vanuit België kuny u hiervoor terecht bij Hulpmiddelonline.nl. Deze nederlandse webshop levert ook in België. Daargaans zelfs binnen 24 uur.