Super grandparents
Image default
Business / Consumer Goods and Services

Onwaarheden rondom rieten daken ontkracht

Afgelopen jaren is het een trend geworden om het huidige dak van een woning te vervangen door een rieten dak. Een rieten dak geeft een woning meer karakter en zal helpen bij het verkrijgen van een meerwaarde indien het rieten dak ‘passend’ is bij de woning. Daarnaast lijkt het huis één te worden met de natuur, doordat het riet een natuurlijke eigenschap heeft.

Echter worden er veel onjuiste aannames gemaakt rondom de rieten daken. Vaak komen deze onjuiste uitspraken voort uit onvoldoende kennis over de constructie. Bij de overweging een rieten dak te nemen, zul je deze twijfels toch meenemen bij de keuze. Om te voorkomen dat je onjuiste stateringen aanneemt, zullen enkele onwaarheden ontkracht worden in dit artikel.

‘Een rieten dak is brandgevaarlijk’

Aan de hand van het bouwbesluit van 2012 is het sindsdien verplicht een pand brandveilig te stellen indien het pand minder dan 15 meter van de perceelgrens af staat. Om de woningen met een rieten dak aan deze eis te laten volden, zijn er diverse methoden mogelijk.

‘Een open haard is gevaarlijk bij een rieten dak’

Dit is onjuist. De plaatsing van een open haard is mogelijk in een woning met een rieten dak. Een rieten kap is namelijk minder brandbaar dan men denkt. Indien er een schoorsteen of rookkanaal wordt geplaatst met een geschikte diameter zullen er geen problemen optreden gedurende het gebruik van de open haard. Hierbij wordt wel in veel gevallen geadviseerd om een vonkenvanger te gebruiken, mogelijk in combinatie met een regenkap.

Schoorsteenvegen

Vooral bij een rieten dak is het van belang regelmatig de schoorsteen te laten vegen. Bij een rieten dak wordt het schoorsteenvegen meestal uitgevoerd door rietdekkers. Indien een rietdekker in de buurt dit niet doet, kan er altijd een erkende schoorsteenveger worden ingehuurd die gespecialiseerd is op het gebied van de schoorsteen reinigen.

http://rietwerk.nl