Je bent lekker aan het werk op je Mac, plugt je externe harde schijf in en de schijf blijkt alleen lezen te zijn. Hoe kan dat nu? Op de Windows computer deed hij het nog prima. Als dit probleem zich voordoet ligt het altijd aan de formattering van de harde schijf. Formatteren is eigenlijk het indelen van de harde schijf. Dit is nodig om er bestanden op te kunnen wegschrijven. Er zijn verschillende soorten formatteringen, sommigen zijn alleen compatibel met Mac OS, andere alleen met Windows, weer andere met allebei. Als je een harde schijf koopt zit daar standaard een formattering op, maar dit is niet altijd degene die jij nodig hebt. Gelukkig kan je met OSX heel makkelijk de schijf formatteren naar de bestandsindeling die jij nodig hebt. Als je een schijf gaat formatteren moet je er wel voor zorgen dat alle bestanden van die schijf geback-upt zijn. Bij het formatteren gaan namelijk alle bestanden verloren en kunnen ze ook niet meer teruggehaald worden. Welke bestandsindeling moet je kiezen?Welke bestandsindeling je nodig hebt hangt ervan af waar je de schijf voor wil gebruiken. Gebruik je alleen Apple? Kies dan voor HFS+. Deze werkt het beste met alle versies van OSX, maar kan niet door Windows gelezen worden. Voor TimeMachine backups heb je deze bestandsindeling nodig. Wil je de schijf voor zowel Windows als OXS gebruiken, dan is in de meeste gevallen exFAT de juiste keuze. Deze bestandindeling kan bestanden aan tot 2TB. Het is echter alleen compatibel met OSX vanaf 10.6.5 (snow leopard) en Windows 7. Wil je de schijf voor zowel Windows als OSX gebruiken en heb je een ouder besturingssysteem? Kies dan voor FAT. Deze bestandsindeling is langzamer, kan geen grote schijven aan, en kan geen bestanden aan die groter zijn dan 4GB. Hoe formatteer je je harde schijf naar de juiste bestandsindeling?Zorg dat je harde schijf helemaal gewist mag worden en sluit hem aan op de Mac. Ga nu via Finder > programma’s > hulpprogramma’s naar schijfhulpprogramma’s. Selecteer in de linkerbalk de schijf die je wil formatteren en klik op ‘wis’. Er volgt een drop-down menu, waarin je de juiste bestandsindeling kunt kiezen. HFS+Voor HFS+ zijn er verschillende opties.
Gecodeerd betekent dat de schijf wordt beveiligd met een wachtwoord. Hoofdlettergevoelig betekent dat de namen van mappen en bestanden als verschillend worden gezien, afhankelijk van of ze wel of geen hoofdletters hebben. Dat betekent dat een map de ‘Overig’ heet, een ander naam heeft dan een map die ‘overig’ heet. Als je niet weet of je wel of geen wachtwoord wil, is dat geen probleem, je kunt ook later de codering inschakelen. Hoofdlettergevoeligheid kan uiteraard wel problemen opleveren. FATVoor FAT zijn er twee opties:
Dit zijn de bestandsindelingen die compatibel zijn met zowel Windows als Mac OS> Zoals eerder besproken MS DOS (FAT) alleen aan te raden als je met besturingssystemen werkt die ouder zijn dan Snow Leopard of Windows 7. In andere gevallen is exFAT aan te raden. Hulp nodig? Ga eens langs bij een expert in macbook reparatie in Amsterdam. |
https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/macbook-reparatie-amsterdam/ |