Super grandparents
Business / Consumer Goods and Services

Hoe ga ik houtrot tegen?

Houtrot is een veel voorkomend probleem bij het hebben van een houten dakkapel. Als u weet hoe u houtrot preventief tegen kan gaan, kan dit veel kosten schelen. In dit artikel leert u houtrot te herkennen en leert u hoe u uw houten dakkapel preventief kan beschermen tegen houtrot.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat doordat het hout te lang vochtig blijft. Door het houtrot wordt het hout zacht en gaat het rotten. Dit gebeurt bij een vochtpercentage van twintig procent. In Nederland is het belangrijk dat u uw houten dakkapel goed beschermt tegen houtrot, omdat het Nederlandse klimaat er voor zorgt dat de kans op houtrot groter is dan in de meeste andere landen.

Door elk najaar te checken of het hout rot heeft kunt u het rotten het beste tegengaan. Het herkennen van houtrot doet u door er in te steken met een schroevendraaier of er met een hamer op te slaan. Je hoort/voel direct of het hout zacht is. Is het hout zacht? Dan is de kans groot dat u last heeft van houtrot. Daarnaast kunt u ook checken of het verf van kleur is veranderd of afbladert, en of er scheuren zitten in het hout.

Wat kunt u doen om houtrot te voorkomen?

Om houtrot te voorkomen zal u ervoor moeten zorgen dat er geen vocht in het hout kan trekken. Het is daarom essentieel dat u bij het verven van (bijvoorbeeld) uw houten dakkapel zorgt dat u verf gebruikt van hoge kwaliteit. Kwalitatief hoogstaande verf kan het vocht namelijk beter weren en kan houtrot helpen voorkomen.

Last van houtrot?

Heeft u last van houtrot en is voorkomen al te laat? Neem dan contact op met Dakster Alkmaar. Dakster is gespecialiseerd in het onderhoud van uw huis.

http://dakster.nl/